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SUPPLEMENTAL MATERIALS 
 

Committee on Academic and Workforce Success 
 
 

AGENDA ITEM V-V (3) 
 
 
Consideration of adopting the Commissioner’s recommendation to the Committee relating to the 
proposed amendments to Chapter 7, Subchapter A, Sections 7.3, 7.4, 7.5, 7.6, 7.7, 7.8, 7.10, 
7.11, and 7.14 of Board rules concerning the oversight of new postsecondary educational 
institutions   
 
 
RECOMMENDATION: Approval 
 
 
Background Information: 
 

The intent of these amendments is to provide clearer guidance to degree granting 

colleges and universities other than Texas public institutions and accrediting agencies and 

ensure continuing protection of students. 

Dr. Rex Peebles, Assistant Commissioner for Academic Quality and Workforce, is available 

to answer questions.  

 

Date approved by the Commissioner for publication in the Texas Register: August 1, 2016 

Date Published in the Texas Register: August 12, 2016 

The 30-day comment period with the Texas Register ends on: September 12, 2016 

Comments were received regarding these proposed rules. Coordinating Board staff responses to 

the comments will be provided as supplemental materials prior to the meeting. 

Comment:  Western Technical College, El Paso, Texas (Western Tech), is one of two Texas 
institutions which have been grandfathered in and allowed to grant AOS degrees. Western Tech 
asked if the associate of occupational studies (AOS) degree programs will be limited to 72 
Semester Credit Hours, as defined in revised Rule 7.3(4)(B).   
 
Staff Response:  The definition in revised Rule 7.3(4)(B) specifically provides a semester credit 
hour range for associate of applied arts and associate of applied science degrees. AOS degrees 
are not included in the semester credit hour range. Revised Rule 7.5(u) sets forth the 
limitations on AOS degrees, but does not require a semester credit range. Neither the current 
rule nor the revised rule include a semester credit hour limitation of AOS degrees. No further 
change is needed in the proposed rules. 
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Comment: Western Tech referred to revised Rule 7.3(20) defining experiential learning. 
Experiential learning for medical, nursing, allied health, and other health professions degree 
programs are included in the definition. Western Tech asked if it, as a Texas-based campus, 
would be required to provide a listing of all its clinical sites for its AAS Physical Therapist 
Assistant program.    

Staff Response: Current Rule 7.7(1)(A)(ii) requires institutions which are only providing clinicals 
or internships in Texas to list the physical location of it clinical or internship sites. These clinicals 
or internships are included in the experiential learning definition found in revised Rule 7.3(2). 
However, Rule 7.7(1)(A)(ii) does not require institutions which have campus locations in Texas 
to report their clinical or internship sites. No further change is needed in the proposed rules. 

Comment: Western Tech stated that its accreditor, the Accrediting Commission of Career 
Schools and Colleges (ACCSC), requires general education instructors to have a Master’s degree 
and a minimum of 15 hours in their discipline. The current and revised Rule 7.4(11)(C) requires 
at least 18 graduate semester credit hours in the discipline, or closely related discipline, being 
taught. Western Tech asked if general education faculty will be required to have 18 semester 
credit hours, all at the master’s level. 

Staff Response: The 18 graduate semester credit hours in the discipline taught is a current 
requirement for general education faculty that has not been changed in the revised Rule 
7.4(11)(C). This requirement will remain in the rule. The subsection was revised to require a 
Master’s degree for general education faculty. This revision aligns with the requirements of 
most accrediting agencies and clarifies that general education faculty should hold at least a 
Master’s degree with 18 of the graduate semester credit hours in the discipline taught. No 
further change is needed in the proposed rules. 

Comment: The Career Colleges & Schools of Texas board of directors (CCST) asked if, under 
revised Rule 7.4(11)(C), a long-time faculty member, with a successful program, would be 
grandfathered in and considered to have exceptional experience in the field.  

Staff response: Institutions continue to have the option found in Rule 7.4(11)(E) to document 
justification for faculty with exceptional experience in the field of appointment. Such 
documentation includes continuous documented excellence in teaching. A long-time faculty 
member, with a successful program, may meet this standard. No further change is needed to 
the proposed rules. 

Comment: Western Tech asked if in revised Rule 7.4(24)(b), faculty qualifications were being 
removed for faculty size. 

Staff Response: Revised Rule 7.4(24) was revised to clarify that the only standards for 
operation which may be deviated for a compelling academic reason are the standards relating 
to faculty size and credit for work completed outside a collegiate setting. Faculty qualifications 
remain in subsection (11) of Rule 7.4. No further change is needed in the proposed rules. 

Comment: Texas Workforce Commission staff noted that revised Rule 7.5(u) states that Texas 
has two career schools or colleges awarding the AOS degree, Universal Technical Institute and 
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Western Technical College. Southwest Institute of Technology is no longer in operation. 
However, the revised rule later refers to three institutions.  
Staff Response: Staff agrees with this change. Further revision is made to correctly state the 
number of career schools or colleges allowed to award the AOS degree.  
The original language posted in the Texas Register for Rule 7.5(u) was: 

(u) Associate of Occupational Studies (AOS Degree– Texas has [three] two career 

schools or colleges awarding the AOS degree: Universal Technical Institute, [Southwest 

Institute of Technology,] and Western Technical College. The AOS degree shall be 

awarded in only the following fields: automotive mechanics, diesel mechanics, 

refrigeration, electronics, and business. Each of the three Institutions may continue to 

award the AOS degree for those fields listed in this subsection and shall be restricted to 

those fields. The Board shall not consider new AOS degree programs from any other 

career schools or colleges. A career school or college authorized to grant the AOS 

degree shall not represent such degree by using the terms "associate" or "associate's" 

without including the words "occupational studies." An institution authorized to grant the 

AOS degree shall not represent such degree as being the equivalent of the AAS or AAA 

degrees. 

The change based on the comment for Rule 7.5(u) is: 

(u) Associate of Occupational Studies (AOS Degree– Texas has [three] two career 

schools or colleges awarding the AOS degree: Universal Technical Institute, [Southwest 

Institute of Technology,] and Western Technical College. The AOS degree shall be 

awarded in only the following fields: automotive mechanics, diesel mechanics, 

refrigeration, electronics, and business. Each of the [three] two Institutions may 

continue to award the AOS degree for those fields listed in this subsection and shall be 

restricted to those fields. The Board shall not consider new AOS degree programs from 

any other career schools or colleges. A career school or college authorized to grant the 

AOS degree shall not represent such degree by using the terms "associate" or 

"associate's" without including the words "occupational studies." An institution 

authorized to grant the AOS degree shall not represent such degree as being the 

equivalent of the AAS or AAA degrees. 

Comment: Western Tech asked if they will not be allowed to add any further sub-specialties or 
concentrations to the AOS degree programs under Rule 7.5(u). 

Staff Response: The current Rule 7.5(u) limits the AOS degree to the following fields: 
automotive mechanics, diesel mechanics, refrigeration, electronics, and business. The 
grandfathered institutions may continue to award the AOS degree for those fields listed in this 
subsection and shall be restricted to those fields. The revised rule does not change this 
restriction. No further change is needed in the proposed rules. 

Comment: Education Corporation of America (ECA), on behalf of Brightwood College, Golf 
Academy of America, and Virginia College locations in Texas, requested additional revisions in 
Rule 7.7 to clarify procedures to request a provisional time period if an institution’s accrediting 
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agency is removed from the US Department of Education and/or the Board’s list of approved 
accreditors.  

Staff Response: Staff agrees with this change. Further revisions are made to clarify what an 
institution must do in order to stay a revocation of its Certificate of Authorization.  
The original language posted in the Texas Register for Rule 7.7(2)(C) was: 

(C) Institution's Accreditor is removed from the U.S. Department of Education or the 
Board's list of approved accreditors. If the institution’s Certificate of Authorization is 
revoked due to its accrediting agency’s removal from the U.S. Department of Education 
and/or the Board's list of approved accreditors, the Board, or Board staff as delegated, 
shall set a provisional time period within which institutions may continue to operate, not 
to exceed any provisional time period set by the United States Department of Education. 

The change based on the comment for Rule 7.7(2)(C) is: 

(C) Institution's Accreditor is removed from the U.S. Department of Education or the 
Board's list of approved accreditors.  
  (i) If the institution’s Certificate of Authorization is revoked due to its accrediting 
agency’s removal from the U.S. Department of Education and/or the Board's list of 
approved accreditors, the Board, or Board staff as delegated, shall set a provisional time 
period within which institutions may continue to operate, not to exceed any provisional 
time period set by the United States Department of Education. 
  (ii) If the institution’s Certificate of Authorization is revoked due to its 
accrediting agency’s removal from the U.S. Department of Education or the 
Board’s list of approved accreditors, a request to extend its Certificate of 
Authorization for the provisional time period set under paragraph (2)(C) of 
this section, must be submitted to the Commissioner within ten (10) days of 
publication, by either the U.S. Department of Education or the Board, of such 
revocation. 

The original language posted in the Texas Register for Rule 7.7(3)(A) was: 

(3) [(4)] Process for Removal of Authorization. 
    (A) Commissioner notifies institution of grounds for revocation as outlined in 
paragraph (2) [(3)] of this section. 

The change based on the comment for Rule 7.7(3)(A) is: 

(3) [(4)] Process for Removal of Authorization. 
    (A) Commissioner notifies institution of grounds for revocation as outlined in     
paragraph (2) [(3)] of this section unless paragraph (2)(C) above applies and the 
Board sets a provisional time period for compliance. 

The original language posted in the Texas Register for Rule 7.7(3)(C)(vi) and (vi) [sic] was: 

(vi) a written teach-out plan, which must be approved by Board staff before 
implementation; or 
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(vi) if the institution’s Certificate of Authorization is revoked due to its accrediting 
agency’s removal from the U.S. Department of Education or the Board's list of approved 
accreditors, a request to extend its Certificate of Authorization for the provisional time 
period set under paragraph (2) of this section.  

The change based on the comment for Rule 7.7(3)(C)(vi) and (vi) [sic], due to movement of 
the second (vi) listed above to Rule 7.7(2)(C) is:   

(vi) a written teach-out plan, which must be approved by Board staff before 
implementation; or[.] 

(vi) if the institution’s Certificate of Authorization is revoked due to its 
accrediting agency’s removal from the U.S. Department of Education or the 
Board's list of approved accreditors, a request to extend its Certificate of 
Authorization for the provisional time period set under paragraph (2) of this 
section.  

Comment: CCST noted inconsistencies in revised Rule 7.7(2) and (3) regarding the language of 
revocation. 

Staff response: Clarifications based on changes suggested by ECA and made to Rule 7.7(2) and 
(3) addressed inconsistencies. No further change is needed in the proposed rules. 

Comment: CCST asked for clarification of revised Rule 7.11, specifically (a) regarding voiding a 
Certificate of Authorization and (b)(3) and (4) regarding documentation. CCST asked if a time 
lapse will occur for approval of a Change of Ownership, noting there have been delays in the 
past.  

Staff response: A Certificate of Authorization will only be automatically void if the institution 
does not meet the requirements of this section. Requirements include documentation showing 
the new owner has been approved by the institution’s Board-recognized accreditor or is able to 
meet the requirements of the existing Certificate of Authority; and that the institution has the 
financial ability to adequately support and conduct all approved programs. Inadequate 
documentation or inability to meet the requirements of this Rule may result in a delay for 
approval of a Change of Ownership. Sufficient notification and submission of documentation 
prior to a change of ownership should mitigate unnecessary delays. No further change is 
needed in the proposed rules. 


